V našem divadle nás trápí plísně. Tedy ne úplně viditelně dole ve foyer. Tam máme naštěstí všechno v naprostém pořádku. Bohužel však kolem schodiště, které vede na balkonky, je v rozích u stropu plíseň. Což není úplně na první pohled patrné. Ale dobře to prostě nevypadá. Takže jsme se rozhodli, že se plísní zbavíme. Protože přece jen to není fér vůči návštěvníkům. Ti přijdou do divadla načančaní, a chtějí za svůj koupený lístek dokonalý zážitek. Proto jsme začali hledat na internetu nějaké profesionály.

Odstranění vlhkosti jako živné půdy pro vznik plísně

Chtěli jsme mít totiž jistotu, že výsledek bude bez chybičky. Prošli jsme nějaké recenze a názory. A nakonec jsme se rozhodli pro společnost A SERVIS LIPKA, s.r.o. U této společnosti Čištění fasád Brno si lidé také pochvalovali vstřícnost, rychlost a příjemnou komunikaci. Proto jsme jim také hned zavolali a popsali jim naši situaci. A hned se nám ulevilo. Protože jsme si rovnou domluvili s A SERVISEM termín zákroku. A ještě nás uklidnili, že to pro ně nebude žádný problém. Když pak pracovníci přijeli, nejprve začali mechanicky odstraňovat biologické nečistoty.

Na to použili takový kartáč. Ve druhém kroku se pak povrch nechá vyschnout. A poté se na něj aplikuje dezinfekční přípravek. V tomto kroku je zásadní, aby byl povrch opravdu suchý. Poté se tato účinná látka nechá čtyřiadvacet hodin působit. Po tomto procesu jsme si nechali omítku v divadle ještě sjednotit malbou. Prý ale tento krok není bezpodmínečně nutný. Pak přichází na řadu prevence. A tou je specifická vrstva v podobě průmyslového polymeru LSG – Laget Samuraj. Nanesený nátěr LSG totiž účinně zamezuje vlhkosti.

A ta je, jak je známo, základním spouštěčem tvorby plísní a všelijakého dalšího mikrobiálního napadení. Proces LSG funguje na několik fází. V první řadě LSG „uzavře“ fasádu tak, že vlhkost a plísně nemají žádnou možnost, jak do zdi proniknout. Nátěr LSG má totiž vlastnosti difúzního odporu, takže všechny molekuly vodních par mohou bez problému ze zdi unikat, zatímco molekuly vody do struktury zdi už vniknout nemohou. Podstatné tedy je, že se vlhkost ze zdi vždy dostane ven, ale naopak do ní už vstoupit nemůže.

Další výhodou tohoto nátěru je fakt, že výrazně prodlužuje životnost a barevnou stálost nátěru. Výsledkem je, že se po zaschnutí nátěru na ošetřené ploše vytvoří omyvatelná, průhledná a difúzně otevřená ochranná mikrovrstva. Což se na frekventovaném schodišti jistě bude hodit. Nakonec jsme se s A SERVISEM dohodli a prevenci proti vzniku plísní jsme nechali nanést i na jiná místa v divadle. Tedy i tam, kde se plíseň zatím ještě neukázala. Takto ale nebudeme muset trnout, kde se objeví nové ložisko plísní. Protože se prostě neobjeví. V tom tkví genialita prevence od A SERVIS LIPKA. To je opravdu nepřekonatelná pomoc.