Garáž, kterou u našeho domečku máme, je možná trochu netypická. Byla stavěná o několik let později než samotný dům. A vzhledem k atypičnosti pozemku, který nemá tvar nějakého obdélníku nebo čtverce, ale spíše je to nějaký mnohoúhelník, to jinak nešlo. Proto garáž nemáme normálně sousedící s domem jako jiné rodiny. My jsme garáž museli postavit kousek za domem. Takže k autu chodíme normálně venkem. To ale není až tak podstatné.

Jakou nezávadnou chemii s atestem dezinfikovat plísně v obývaných prostorách

Ale nějakým způsobem je garáž strašně náchylná na plísně. V domě, musím zaklepat do dřeva, nás plísně vůbec netrápí. Ale fasáda na garáži je prostě pořád pokrytá plísněmi. Jsou to takové mapy načernalé plísně. Vypadá to dosti odpudivě. Se světle žlutou malbou to navíc dost kontrastuje, tak to tuplem křičí. My jsme si s tím nevěděli rady. Postříkali jsme na to už nespočet různých chemikálií. A když už nějaká zabrala, tak výsledek – tedy garáž bez plísní – nevydržel dlouho. Za chvíli jsme tam plíseň měli zas. A možná ještě ve větší míře.

Takže jsme byli už dost nešťastní. Proto jsme to chtěli už nějakým způsobem rozseknout a vyřešit to jednou pro vždy. Na internetu jsme si našli společnost A SERVIS LIPKA, s.r.o. Tato firma je totiž vyhlášená tím, že účinně v Praze odstraňuje plísně, a to právě jednou pro vždy. My jsme na nic nečekali. Utrácet za další neúčinné přípravky z obchodů jsme už nechtěli. Takže jsme se na ně obrátili i my. Když pak tito odborníci přijeli, tak zákrok začal tak, že se nejprve odstranily biologické nečistoty mechanickou cestou. To dělali pracovníci s pomocí kartáče.

Následně se povrch nechal vyschnout a poté se na něj aplikoval dezinfekční přípravek. Ten se aplikoval na suchý povrch, což je podle těchto odborníků z hlediska účinnosti techniky velmi podstatná vlastnost. Poté se tato účinná látka nechala celý den působit. Závěrečným krokem byla prevence, aby plísně už neměly šanci se znovu objevit. Což prostě žádný přípravek z krámu nezaručí.

Jedná se o nátěr v podobě průmyslového polymeru LSG – Laget Samuraj. Nanesený nátěr LSG totiž účinně zamezuje vlhkosti. Vlhkost je totiž základním spouštěčem tvorby plísní. LSG nátěr zároveň dokáže odstranit vznikající mikrobiální napadení. Antimikrobiální účinek průmyslového polymeru LSG je založený na principu změny iontové rovnováhy ve stěně buňky daného mikroorganizmu.

Jednodušeji řečeno – nátěr LSG má prostě vlastnosti difúzního odporu, takže všechny molekuly vodních par mohou bez problému z fasády unikat, zatímco molekuly vody do struktury fasády vniknout nemohou. V tom tedy spočívá tato prevence vzniku plísní. A musíme teď po čase říct, že to opravdu funguje! Po plísních stále ani stopy. Namísto toho krásně čisťounká fasáda garáže. Takže za nás jedině spokojenost.