Jak už to tak bývá, občas se v životě nebo v podnikání něco nezdaří. V práci tohle vidíme každý den, když jezdíme odstranit nějaké to graffiti. Tak třeba nedávno si nás zavolali z jedné cestovní agentury. Stalo se to, že si nechali zvenčí jako výzdobu nasprejovat od místních sprejerů siluetu Kanárských ostrovů. Jenže ti to zcela popletli a neodpovídalo to realitě. A tak chtěli dát graffiti pryč. Rozhodli se proto ozvat se naší firmě. Naše společnost Likvidace a čištění graffiti Brno se mimo jiné specializuje na odstranění graffiti i jeho prevenci.

Znáte příběh graffiti a jeho vzniku před padesáti lety v New Yorku

Tady v tomto případě to byla úsměvná a veselá práce, tady jsme neviděli naštvané zákazníky, kteří kleli a nadávali na současnou mladou generaci, která se baví tím, že někomu ničí jeho majetek. Vždycky když to vidíme, tak často přemýšlíme jak to vlastně celé vzniklo. Je to skutečně tak, že celý grafitový průmysl vznikl v New Yorku aktivitou mentálně slabšího newyorského pošťáka Demetriuse řeckého původu přezdívaný TAKI, který si všiml nápisu JULIO 204, jenž byl odvozen od přezdívky a ulice bydliště autora (204. ulice v New Yorku).

A tento vtip si pak Demetrius, pěší doručovatel pošty, osvojil a stal se autorem podpisů TAKI 183 na velkém počtů rohů a ulic a uliček všude tam, kde doručoval poštu. Podle jeho výpovědi to bylo, hlavně proto, aby si zapamatoval svůj rajón, kde má roznášet a doručovat poštu. Ale skutečně nejzajímavější je to, že celý tento příběh by upadl v zapomnění, kdyby nezískal mediální podporu a tady jsme u toho. Teprve až tehdy až o něm reportoval v roce 1971 New York Times, tak teprve tehdy se stal Demetrius ze svým TAKI 183 vzorem pro své následovníky pro tvorbu podpisů (tagů).

Je toto vyprávění pravdivé, není to jen další lži příběh jako o slavném tvůrci Billu Gatesovi a Windows Microsoftu, které smontoval, sešrouboval koncem sedmdesátek v garáži s kolegou a pak dobyl celou Ameriku a celý svět. Než se budete chystat zkonzumovat tento narativ, zjistěte si kdo byl a co dělat jeho otec. V Americe je nejvíce tlustých lidí na světě a je to asi taky proto, že asi sežerou kde co a možná úplně všechno co jim kdo naservíruje. Za padesát let je zmalovaný celý svět graffiti a tagy, všude kromě legálních ploch, všude tam kde se graffiti a tagy vyskytnou, nějakou svojí vnitřní silou a poselstvím působí bolest, rozčarování, zlost.

Vnitřní paradigma graffiti je temnota, která je zamaskovaná do barevných variací. Příjemce grafftitového daru je zraněn, potupen a rozčarován. Je to útok na Vás, další s celé řady věcí, které Vás májí zneklidnit, zvláště pak pokud jste obdarovaný. V dnešní době je již patrné, že jsme příjemci mnoha darů, které nás mají svést z cesty klidu a jednoduchého štěstí, které je zadarmo. Naštěstí toto Graffiti u této zakázky se nám podařilo perfektně a v krátkém čase odstranit, nebývá to tak vždycky. Noví klienti nás chválili až do nebe a říkali, že nám rozhodně napíšou pozitivní recenzi. Děkujeme